اینیاگرام چیست و چه کمکی به ما می‌کند؟

اینیاگرام

اینیاگرام چیست؟ اینیاگرام (Enneagram) واژه ای یونانی است، تشکیل شده از دو بخش اینیا (ennea) به معنای نُه، و گرام (gram) به معنای وجه، مدل و شکل. اینیاگرام نُه وجهیِ شخصیت است. طرحی ست که به تبیین نُه مدل ارتباطی انسان ها می پردازد. (Enneagram را در زبان فارسی به شکل های اناگرام – انیاگرام و ایناگرام نیز می نویسند.) در تیپ شناسی شخصیتی اینیاگرام نُه تیپ شخصیتی معرفی می شود، که هر یک از آن ها انگیزه ها، ارزش ها، تمایلات و ترس های خاص خودشان را دارند. هیچ یک از تیپ های شخصیتی اناگرام، نسبت به تیپ های دیگر برتری ندارد، و هر کدام از تیپ های شخصیتی اناگرام، نقاط ضعف و نقاط قوت خاص خود را دارند، که با شناخت آن ها می توانیم رابطه ای بهتر با خود و با دیگران برقرار کنیم. شخصیت شناسی اینیاگرام دانشی ست باستانی که در چند دهه ی اخیر با دگرگونی و تحولی بنیادین، در قامتی تازه پا به عرصه ی علوم انسانی گذاشته است. ردپای اینیاگرام را، گرجیف در ایران و عرفان ایرانی یافت، به طوری که می گویند مولانا یکی از بزرگان این علم بوده است. اینیاگرام جزو اسراری بوده است که سینه به سینه نقل می شده و گرجیف پس از سفری پرماجرا به کشورهای یونان، مصر، ترکیه، ایران، افغانستان، هند و نواحی تبت، سرانجام این علم باستانی را به شکلی دسته بندی شده در اختیار علاقه مندان به خودشناسی قرار داد. اینیاگرام بسیار مورد توجه روانشناسان قرار گرفت و با توصیف ویژگی های شخصیتی هر تیپ، بر اساس طبقه بندی های روانشناسی، برای هر تیپ شخصیتی، ویژگی های روانشناختی منحصر به فردی معرفی شد.

اینیاگرام شخصیت

اینیاگرام، اولین بار در سال 1915 در مسکو توسط جورج گورجیف، مطرح شد. گورجیف فیلسوف و معلمی خبره در عرصه خود بود. سپس در اواخر دهه 1960، اسکار ایچازو، بنیانگذار مکتب آریکا، 9 نوع شخصیت را در انیاگرام قرار داد. اندکی پس از آن، کلودیو نارانجو، دکتر و روانشناسان دیگر در برکلی، انیاگرام را با آخرین پیشرفت های روانشناسی مدرن ترکیب کردند. اینیاگرام pdf های زیادی دارد که به توضیح مفصلی از تاریخچه و شخصیت های آن پرداخته است. در این سایت می توانید با شروع دوره های یادگیری انیاگرام به طور گسترده مهارت شخصیت شناسی خود را افزایش دهید.

در این بخش به طور خلاصه با تیپ شناسی شخصیتی اینیاگرام آشنا می شویم:

تیپ1: کمال گرا و قانونمند، حساس به جزئیات، وسواسی، قاطع و قدرتمند

تیپ2: کمک رسان و یاری دهنده، محبوب، ارتباط عمومی قوی، مشاوره دهنده خوب

تیپ3: بازیگر و قدرت طلب، به دنبال موفقیت و ثروت، با انرژی و خوش گذران

تیپ4: رمانتیک و احساسی، هنرمند، روحیه حساس، دمدمی مزاج، عاشق و دوستدار طبیعت

تیپ5: جستجوگر و متفکر، شوخ طبع، درونگرا، قانع، کنجکاو، متکی به خود، اهل علم و یادگیری

تیپ6: شکاک و بی اعتماد، منظم و دقیق، کمال گرا، وسواسی، با وفا، سخت کوش

تیپ7: ماجراجو و خوش گذران، در تفریح و سفر، سریع و باهوش، برونگرا و فروشنده

تیپ8: سرپرست و رئیس، ویژگی های رهبری و ساماندهی، لجباز، بخشنده، قدرتمند

تیپ9: صلح طلب و متعادل، هماهنگی و نظم، مهربان و پذیرنده، صبور، عرفانی

شخصیت شناسی اناگرام

شخصیت شناسی اینیاگرام

شخصیت شناسی اینیاگرام در واقع سفری ست از خود به خود. سفر از خودِ شرطی شده ای که به شکلی اتوماتیک وار رفتار می کند؛ تا خویشتنِ آگاه و بیداری که کنترلِ ماشینِ “کالبد-ذهن-شخصیت” را به دست گرفته است. انیاگرام سفری  ست از موج (که می پندارد از دریا جداست) به دریا. در این سفر ما با قالبی که خود را با آن یکی انگاشته ایم آشنا می شویم و با دست ساییدن به کرانه های این قالب، پا به دنیایی می گذاریم که در آن، ما به جای واکنش نشان دادن به شرایط، کُنِشی خلاق و آگاهانه خواهیم داشت. این مژده را نیز به شما بدهم، که ما با شناخت تیپهای شخصیتی نه گانه اینیاگرام، می توانیم از خصوصیات مثبت تیپ های شخصیتی دیگر نیز، هر زمان که نیاز بدانیم در زندگی خود بهره مند شویم. ما با شناخت تیپ های شخصیتی اینیاگرام به تعبیر مولانا پی به جانی می بریم که این شخصیت، پیراهنی ست بر تنِ او. برای آشنایی مختصر با ۹ تیپ شخصیتی ایناگرام، تصویر زیر را بررسی بفرمایید. و برای آشنایی بیشتر، می توانید به مقالات مربوط به هر تیپ شخصیتی انیاگرام در سایت مراجعه نمایید.

اینیاگرام شخصیت شناسی 9 تیپ شخصیتی

enneagram چیست به طور خلاصه

در جواب سوال enneagram چیست؟ می توان گفت اینیاگرام سیستمی از 9 تیپ شخصیتی است که حکمت سنتی را با روانشناسی مدرن ترکیب می کند، ابزاری قدرتمند برای درک خود و افراد زندگی مان است. با به کارگیری اینیاگرام می توانیم:
• رشد شخصی و معنوی داشته باشیم
• روابط موفق در خانه و محل کار به وجود آوریم
• توسعه رهبری، تیم سازی و مهارت های ارتباطی برای تجارت کسب کنیم
• اثربخشی شخصی و حرفه ای خود را افزایش دهیم
• خودآگاهی و هوش هیجانی خود را افزایش دهیم
• الگوهای تفکر، احساس و رفتار خود را درک کنیم
• در خانه و محل کار روابط موفقی ایجاد کنیم
• نقاط قوت خود را تقویت کنیم، نقاط ضعف خود را شناسایی کنیم و بهترین واکنش را در آن لحظه داشته باشیم.

اینیاگرام چیست

کاربرد اینیاگرام در کار و زندگی

اینیاگرام ابزاری قدرتمند برای تغییرات شخصی و جمعی است و اشاره به ۹ استراتژی برای ارتباط با خود، دیگران و جهان دارد. هر الگوی اینیاگرام دارای الگوی متفاوتی از تفکر، احساس و عمل است که ناشی از یک انگیزه درونی یا جهان بینی عمیق است. اینیاگرام با زبانی جهانی منجر به درکی می شود که از جنسیت، ملیت و فرهنگ نیز فراتر می رود. اگرچه ما همه منحصر به فرد هستیم اما تجربیات مشترکی داریم. همانطور که نمایندگان هر نوع شخصیت، داستان شخصی خود را روایت می کنند؛ می بینیم که براساس راه هایی که مردم با چالش ها و فرصت های زندگی روبرو می شوند در ۹ نوع تیپ شخصیتی قرار می گیرند.
تعیین نوع شخصیت ما از طریق اینیاگرام، ما را در چارچوب قرار نمی دهد، اما به ما کمک می کند تا دریچه ای را که از آن جهان اطراف را تجربه می کنیم، ببینیم. با این آگاهی، می توانیم از دیدگاه محدود خود خارج شویم. در حالت ایده آل، شخصیت شناسی روشی موثر برای بیان خود است، اما زمانی که برروی دیدگاه های خاص خود پافشاری می کنیم و در عادات غیر ارادی گیر می کنیم، چالش هایی بوجود می آیند. با کشف این الگوهای ناخودآگاه، می توانیم در جهت تکامل و تعالی خویش قدم برداریم، از روابط سالم تری لذت ببریم و به جوهر واقعی خود متصل شویم. همچنین اینیاگرام باعث افزایش اثربخشی، رشد شخصی و شغلی ما نیز می گردد.

اینیاگرام سیستمی از 9 تیپ شخصیتی است که حکمت سنتی را با روانشناسی مدرن ترکیب می کند، ابزاری قدرتمند برای درک خود و افراد زندگی مان است. با به کارگیری اینیاگرام می توانیم:
• رشد شخصی و معنوی داشته باشیم
• روابط موفق در خانه و محل کار به وجود آوریم
• توسعه رهبری، تیم سازی و مهارت های ارتباطی برای تجارت کسب کنیم
• اثربخشی شخصی و حرفه ای خود را افزایش دهیم
• خودآگاهی و هوش هیجانی خود را افزایش دهیم
• الگوهای تفکر، احساس و رفتار خود را درک کنیم
• در خانه و محل کار روابط موفقی ایجاد کنیم
• نقاط قوت خود را تقویت کنیم، نقاط ضعف خود را شناسایی کنیم و بهترین واکنش را در آن لحظه داشته باشیم.

اساساً ماهیت انسان به ۹ تیپ تقسیم می شود و این دسته ها در میان همه نژادها توزیع شده اند. اگر یک سازمان (با ترکیبی از تمامی اقوام) از تمامی تیپ ها تشکیل شود به همان اندازه تعادل بهتری دارد و می تواند عملکرد بهتری نسبت به سازمان هایی که از ترکیبی ناموزون تشکیل شده اند، داشته باشد. هرچند سازماندهی افراد با تیپ های مختلف مشکل خواهد بود اما اگر سازمانی تنها از یک نوع تیپ شخصیتی و یا تیپ های مشابه تشکیل شده باشد با مخاطرات بیشتری مواجه خواهد بود. در این وبسایت مقالات و محتواهای آموزشی بسیاری در زمینه اینیاگرام و کاربردهای آن در کار و زندگی قرار داده شده است؛ به این امید که برای شما مفید واقع شوند.

سید علی باقری مدرس اینیاگرام

4.4/5 - (9 امتیاز)
شاید این مطالب را دوست داشته باشید

4 پاسخ

  1. احسنت من تقریبا تمام این ۹ تیپ رو داشتم حالا برام ثابت شد.۱دونه که استعدادشو بهتر دارم انتخاب کنم

  2. موضوع پایان نامه من درباره انیاگرام هست کسی میتونه کمکم کنه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *